Πρωτοπόρος
ID 8
Πρωτοπόρος Celsius Anders
Εικόνα
Σύντομη περιγραφή Ο Anders Celsius ήταν ένας Σουηδός αστρονόμος που είναι γνωστός για την εφεύρεση της κλίμακας της θερμοκρασίας, βαθμοί Κελσίου. Ο Celsius έχτισε επίσης το Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ουψάλα το 1740, το παλαιότερο αστρονομικό παρατηρητήριο στη Σουηδία. Ζωή και καριέρα: Γεννήθηκε στην Ουψάλα της Σουηδίας, το 1701, ο Anders Celsius μεγάλωσε ως Λουθηρανός. Ο πατέρας του, Nils Celsius, ήταν καθηγητής αστρονομίας. Ο Celsius ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην πατρίδα του, σε μία πόλη βόρεια της Στοκχόλμης. Έδειξε ένα εξαιρετικό ταλέντο στα μαθηματικά από την παιδική ηλικία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα όπου, όπως και ο πατέρας του, έγινε καθηγητής της αστρονομίας το 1730 ...
Περιγραφή Συνεισφορές και επιτεύγματα: Στην προσπάθειά του να κατασκευάσει ένα αστρονομικό παρατηρητήριο στη Σουηδία, ο Celsius επισκέφθηκε αρκετές από τις διάσημες ευρωπαϊκές τοποθεσίες αστρονομίας από το 1732 έως το 1734. Εκείνη την εποχή, Άγγλοι και Γάλλοι αστρονόμοι συζητούσαν για το πραγματικό σχήμα της γης. Για την επίλυση αυτής της διαφωνίας, οι ομάδες στάλθηκαν στα «άκρα» του κόσμου για να αξιολογήσουν τις ακριβείς τοπικές θέσεις. Ο Pierre Louis de Maupertuis ηγήθηκε της αποστολής στο βορρά και ο Celsius τον ακολούθησε ως βοηθός του.  Η αποστολή στη Λαπωνία, το βορειότερο τμήμα της Σουηδίας, συνεχίστηκε από το 1736 έως το 1737. Η θεωρία του Νεύτωνα σχετικά με την ισοπέδωση της γης στους πόλους επιβεβαιώθηκε τελικά το 1744 αφού έγιναν όλες οι μετρήσεις. Ο  Celsius επέστρεψε στην Ουψάλα μετά την αποστολή. Θεωρείται ο πρώτος αστρονόμος που αναλύει τις αλλαγές του μαγνητικού πεδίου της γης κατά τη διάρκεια του βόρειου σέλας και αξιολογεί τη φωτεινότητα των άστρων με εργαλεία μέτρησης. Στο Αστεροσκοπείο της Ουψάλα, ο Κελσίου επινόησε τη διαίρεση της κλίμακας θερμοκρασίας ενός θερμόμετρου υδραργύρου σε πίεση αέρα 760 χιλιοστών υδραργύρου σε 100 τμήματα ή βαθμούς. Η κλίμακα ορίστηκε έτσι ώστε 100 βαθμοί να λαμβάνονται ως σημείο πήξης και οι 0  βαθμοί ήταν το σημείο βρασμού του νερού. Αυτή η κλίμακα θερμοκρασίας αργότερα αντιστρέφεται, δημιουργώντας την κλίμακα Κελσίου, ή εκατοντάβαθμη, που χρησιμοποιείται σήμερα. Λόγω της επεξεργασμένης σταθεροποίησης του περιβάλλοντος και των μεθόδων μέτρησης, αυτή η κλίμακα Κελσίου θεωρήθηκε ακριβέστερη σε σύγκριση με τις κλίμακες θερμοκρασίας του Gabriel Daniel Fahrenheit (κλίμακα Φαρενάιτ) και του Rene-Antoine Ferchault de Réaumur (κλίμακα Réaumur). Ο Κέλσιος ήταν φανατικός θαυμαστής του Γρηγοριανού ημερολογίου, το οποίο προσαρμόστηκε στη Σουηδία το 1753, μόλις εννέα χρόνια μετά το θάνατό του. Ο "Βαθμός Κελσίου", η μονάδα του διαστήματος θερμοκρασίας, πήρε το όνομά του από αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα. 
Μετέπειτα Ζωή και Θάνατος: Ο Celsius έγινε γραμματέας της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών στην Ουψάλα το 1725, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του. Πέθανε από φυματίωση το 1744.
Έζησε 1701-1744
Χώρα Σουηδία
Εικόνα https://www.famousscientists.org/scientist-photos/Anders-Celsius.jpg
Βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=D1jNDc0cLgU
Πηγή κειμένου https://www.famousscientists.org/anders-celsius/