Πώς λειτουργεί η μαγνητική τομογραφία;
Οι μαγνητικοί τομογράφοι χρησιμοποιούν ισχυρούς μαγνήτες που παράγουν ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο που αναγκάζει τα πρωτόνια στο σώμα να ευθυγραμμιστούν με αυτό το πεδίο. Όταν ένα ρεύμα ραδιοσυχνότητας, στη συνέχεια, πάλλεται μέσω του ασθενούς, τα πρωτόνια διεγείρονται και περιστρέφονται εκτός ισορροπίας, τείνοντας ενάντια στην έλξη του μαγνητικού πεδίου. Όταν το πεδίο ραδιοσυχνοτήτων είναι απενεργοποιημένο, οι αισθητήρες μαγνητικής τομογραφίας είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την ενέργεια που απελευθερώνεται καθώς τα πρωτόνια ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο. Ο χρόνος που απαιτείται για την επανευθυγράμμιση των πρωτονίων με το μαγνητικό πεδίο, καθώς και η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται, αλλάζει ανάλογα με το περιβάλλον και τη χημική φύση των μορίων. Οι γιατροί είναι σε θέση να πουν τη διαφορά μεταξύ διαφόρων τύπων ιστών με βάση αυτές τις μαγνητικές ιδιότητες.
Πώς λειτουργούν οι ακτίνες Χ;
Για να λάβει μια εικόνα μαγνητικής τομογραφίας, ένας ασθενής τοποθετείται μέσα σε ένα μεγάλο μαγνήτη και πρέπει να παραμείνει εντελώς ακίνητος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απεικόνισης για να μην θολώσει την εικόνα. Οι παράγοντες αντίθεσης (συχνά περιέχουν το στοιχείο γαδολίνιο) μπορούν να χορηγηθούν σε έναν ασθενή ενδοφλεβίως πριν ή κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας για να αυξηθεί η ταχύτητα με την οποία τα πρωτόνια ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο. Όσο πιο γρήγορα ευθυγραμμίζονται τα πρωτόνια, τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα.
Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η μαγνητική τομογραφία;
Οι σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας είναι ιδιαίτερα κατάλληλοι για την απεικόνιση των μη οστικών τμημάτων ή των μαλακών ιστών του σώματος. Διαφέρουν από την αξονική τομογραφία (CT), στο ότι δεν χρησιμοποιούν την επιβλαβή ιοντίζουσα ακτινοβολία των ακτίνων Χ. Ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα, καθώς και οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες φαίνονται πολύ πιο καθαρά με μαγνητική τομογραφία παρά με τακτικές ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία. για το λόγο αυτό η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται συχνά για την απεικόνιση τραυματισμών στο γόνατο και τον ώμο.
Στον εγκέφαλο, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ λευκής και γκρίζας ύλης και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ανευρυσμάτων και όγκων. Επειδή η μαγνητική τομογραφία δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ ή άλλη ακτινοβολία, είναι ο τρόπος απεικόνισης της επιλογής όταν απαιτείται συχνή απεικόνιση για διάγνωση ή θεραπεία, ειδικά στον εγκέφαλο. Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία είναι ακριβότερη από την ακτινογραφία ή την αξονική τομογραφία.
Ένα είδος εξειδικευμένης μαγνητικής τομογραφίας είναι η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI.) Αυτή χρησιμοποιείται για την παρατήρηση των δομών του εγκεφάλου και για τον προσδιορισμό των περιοχών του εγκεφάλου που «ενεργοποιούνται» (καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο) κατά τη διάρκεια διαφόρων διαγνωστικών εργασιών. Χρησιμοποιείται για να προωθήσει την κατανόηση της οργάνωσης του εγκεφάλου και προσφέρει ένα πιθανό νέο πρότυπο για την αξιολόγηση της νευρολογικής κατάστασης και του νευροχειρουργικού κινδύνου.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Αν και η μαγνητική τομογραφία δεν εκπέμπει την ιονίζουσα ακτινοβολία που βρίσκεται στην ακτινογραφία και την αξονική τομογραφία, χρησιμοποιεί ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Το μαγνητικό πεδίο εκτείνεται πέρα από το μηχάνημα και ασκεί πολύ ισχυρές δυνάμεις σε αντικείμενα από σίδηρο, μερικούς χάλυβες και άλλα αντικείμενα που μπορούν να μαγνητιστούν. Είναι αρκετά δυνατό για να πετάξει μια αναπηρική καρέκλα στο δωμάτιο. Οι ασθενείς θα πρέπει να ειδοποιούν τους γιατρούς τους για οποιαδήποτε μορφή εμφυτεύματος πριν από μια μαγνητική τομογραφία.
Όταν κάνετε μαγνητική τομογραφία, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:
Άτομα με εμφυτεύματα, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν σίδηρο ,- βηματοδότες, διεγερτικά του νεύρου του κόλπου, εμφυτεύσιμους απινιδωτές καρδιοκινητήρων, βρόχους, αντλίες ινσουλίνης, κοχλιακά εμφυτεύματα, βαθιά διεγερτικά εγκεφάλου και κάψουλες από ενδοσκόπηση κάψουλας δεν πρέπει να εισέρχονται σε μηχανή μαγνητικής τομογραφίας.
Θόρυβος
Ο δυνατός θόρυβος που συνήθως αναφέρεται ως κλικ και μπιπ, καθώς και ένταση ήχου έως 120 ντεσιμπέλ σε ορισμένους σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να απαιτούν ειδική προστασία αυτιών.
Νευρική διέγερση - μια αίσθηση συσπάσεων προκύπτει μερικές φορές από τα γρήγορα μεταβαλλόμενα πεδία της μαγνητικής τομογραφίας.
Αντίθετα-οι ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται αιμοκάθαρση μπορεί να διακινδυνεύσουν μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται νεφρογενής συστηματική ίνωση και μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση ορισμένων παραγόντων που περιέχουν gadolinium, όπως η gadodiamide και άλλοι. Παρόλο που δεν έχει τεκμηριωθεί η συγκεκριμένη αιτία, οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν στους ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση να λαμβάνουν παράγοντεςgadolinium μόνο όταν είναι απαραίτητοι και ότι η αιμοκάθαρση πρέπει να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό μετά τη σάρωση για την άμεση απομάκρυνση του παράγοντα από το σώμα.
Εγκυμοσύνη - ενώ δεν έχει αποδειχθεί καμία επίδραση στο έμβρυο, συνιστάται να αποφεύγεται η μαγνητική τομογραφία προληπτικά, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, όταν σχηματίζονται τα όργανα του εμβρύου και τα σκιαγραφικά, εάν χρησιμοποιοηθούν, μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του εμβρύου στο αίμα.
Κλειστοφοβία- άτομα με έστω και ήπια κλειστοφοβία μπορεί να δυσκολεύονται να ανεχθούν μακρούς χρόνους σάρωσης μέσα στο μηχάνημα. Η εξοικείωση με τη μηχανή και τη διαδικασία, καθώς και οι τεχνικές απεικόνισης, η καταστολή και η αναισθησία παρέχουν στους ασθενείς μηχανισμούς για να ξεπεράσουν τη δυσφορία τους. Οι πρόσθετοι μηχανισμοί αντιμετώπισης περιλαμβάνουν ακρόαση μουσικής ή παρακολούθηση βίντεο ή ταινίας, κλείσιμο ή κάλυψη των ματιών και κράτημα ενός κουμπιού πανικού. Η ανοικτή μαγνητική τομογραφία είναι ένα μηχάνημα που είναι ανοιχτό στα πλάγια και όχι ένας σωλήνας κλεισμένος στο ένα άκρο, οπότε δεν περιβάλλει πλήρως τον ασθενή. Αναπτύχθηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ασθενών που δεν αισθάνονται άνετα με τη στενή σήραγγα και τους θορύβους της παραδοσιακής μαγνητικής τομογραφίας και για ασθενείς των οποίων το μέγεθος ή το βάρος καθιστούν την παραδοσιακή μαγνητική τομογραφία μη πρακτική. Η νεότερη ανοιχτή τεχνολογία μαγνητικής τομογραφίας παρέχει εικόνες υψηλής ποιότητας για πολλούς αλλά όχι για όλους τους τύπους εξετάσεων.
|