Βασική γνώση
ID 13
Μαγνητικός όρος Coercivity - Συνεκτικό πεδίο
Εικόνα
Βίντεο Συνεκτικό πεδίο
Κείμενο

Το συνεκτικό πεδίο, το οποίο επίσης, ονομάζεται μαγνητικό συνεκτικό πεδίο ή δύναμη συνεκτικού πεδίου, είναι ένα μέτρο της ικανότητας ενός σιδηρομαγνητικού υλικού να αντέχει σε ένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο χωρίς να απομαγνητίζεται. Μια ανάλογη ιδιότητα στην ηλεκτρολογία και την επιστήμη των υλικών, το ηλεκτρικό συνεκτικό πεδίο, είναι η ικανότητα ενός σιδηροηλεκτρικού υλικού να αντέχει σε ένα εξωτερικό ηλεκτρικό πεδίο χωρίς να συμβαίνει εξαφάνιση των πόλων.

Το συνεκτικό πεδίο σε ένα σιδηρομαγνητικό υλικό είναι η ένταση του εφαρμοζόμενου μαγνητικού πεδίου που απαιτείται για να μειωθεί η μαγνήτιση αυτού του υλικού στο μηδέν αφού ο μαγνητισμός του δείγματος οδηγηθεί σε κορεσμό. Έτσι (το κανονικό) συνεκτικό πεδίο μετρά την αντίσταση ενός σιδηρομαγνητικού υλικού στο να απομαγνητιστεί. Το συνεκτικό πεδίο μετριέται συνήθως σε μονάδες oersted ή ampere/meter και υποδηλώνεται HC. Μια μεγαλύτερη τιμή είναι το εσωτερικό συνεκτικό πεδίο HCi που δεν λαμβάνει υπόψη την αρνητική συμβολή της διαπερατότητας του κενού στο μαγνητικό πεδίο Β, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη μαγνήτιση. Μπορεί να υπάρχει ασάφεια μεταξύ των δύο εννοιών και ειδικά για τους ισχυρούς μαγνήτες η διαφορά γίνεται σημαντική. Οι ισχυρότεροι μαγνήτες σπανίων γαιών δεν χάνουν σχεδόν τίποτα από τη μαγνήτιση στο HC, και η μείωση του πεδίου στο μηδέν είναι σχεδόν ίση με τη συμβολή της διαπερατότητας κενού στο μαγνητικό πεδίο. Το φυσιολογικό συνεκτικό πεδίο χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της μαγνητοκινητικής δύναμης, ενώ το εσωτερικό συνεκτικό πεδίο χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της ευαισθησίας στην απομαγνήτιση.
Μπορεί να μετρηθεί χρησιμοποιώντας αναλυτή BH ή μαγνητόμετρο.
Τα σιδηρομαγνητικά υλικά με υψηλό συνεκτικό πεδίο ονομάζονται σκληρά μαγνητικά υλικά και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μόνιμων μαγνητών. Τα υλικά με χαμηλό συνεκτικό πεδίο ονομάζονται μαλακά μαγνητικά υλικά. Τα τελευταία χρησιμοποιούνται σε πυρήνες μετασχηματιστή και επαγωγέα, κεφαλές εγγραφής, συσκευές μικροκυμάτων και μαγνητική θωράκιση.

Εικόνα
Πηγή βίντεο https://youtu.be/bG8eTjoJZTg
Πηγή κειμένου https://en.wikipedia.org/wiki/Coercivity